Soms kom je voor een situatie te staan waarin je niet weet wat je moet doen. Deze situaties hebben we uitgewerkt en zijn hier te lezen.
Heb je vragen of mis je een thema, neem dan even contact met ons op.
Klant doet niet open
- Controleer eerst of de bel hoorbaar is en bel een tweede keer aan. Als je het huis in kan kijken is het verstandig om te kijken of je beweging ziet. Soms hoort een cliënt de bel niet. Ook kunnen ze misschien niet gelijk opendoen.
- Doet je klant nog niet open, probeer het dan telefonisch. In de Thuiszorgplanner is het telefoonnummer van de klant zichtbaar.
- Wanneer je nog geen contact hebt, dan bel je met kantoor. Geef aan welke stappen je hebt doorlopen tot nu toe. Iemand van kantoor probeert altijd alsnog contact te krijgen met de klant.
- Kantoor belt je terug over wat te doen. Het kan zijn dat de klant nu wel opendoet of dat wordt aangegeven dat je door kan naar een volgende klant.
Mijn klant heeft niet opengedaan, wat nu?
Er zal contact op worden genomen met een contactpersoon. Het kan gebeuren dat iemand is opgenomen en dit nog niet aan ons is doorgegeven. Als dit niet bekend is bij een contactpersoon zullen hulpdiensten worden ingeschakeld als we nog geen contact krijgen.
Signalerende functie
Als hulp in het huishouden heb je een signalerende functie. Dit signaleren is in te delen in vier hoofdzaken:
- Signaleren van veiligheid in huis: Liggen er snoeren of kleden die gevaarlijk zijn. Wijs de klant hierop en bespreek het valgevaar.
- Gezondheid: Een klant kan te maken hebben met ziekte, zowel lichamelijk als mentaal. Soms ontstaat dit langzaam, zoals bij dementie.
- Geweld of mishandeling: Heb je het vermoeden dat er sprake is van geweld of mishandeling van een oudere of in een gezin? Het kan erg lastig te bespreken zijn, maar het is wel belangrijk dit te melden. Er zijn instanties die hier in kunnen helpen.
Je komt vaak langere tijd bij iemand en bent dus goed in staat om gedragsveranderingen op te merken. Heb je nu het idee dat het bij je cliënt niet goed gaat, qua gedrag of gezondheid, geef het dan altijd even aan ons door. Soms kunnen we er niet veel aan doen, maar mogelijk ook wel. Zo kan familie of een huisarts worden ingelicht of een instantie die er meer verstand van heeft.
Ook bij vermoedens van geweld of mishandeling is het altijd nodig dit te melden. In overleg zal hiervoor hulp worden ingeroepen met de bijpassende instantie.
Noodgevallen
Ben je aan het werk en doet zich een noodgeval voor, dan bel je altijd 112. Doe dit bij acuut levensgevaar, brand of andere noodsituaties.
Doet het zich voor dat een cliënt komt te overlijden of tref je deze als zodanig aan. Ook dan bel je 112. Zorg ervoor dat je niets aanraakt en wacht op de hulpdiensten. Neem ook altijd contact op met kantoor en vraag, indien nodig, om begeleiding bij de verwerking van deze ervaring.